מקור שם האבן "אבן בית זית" הוא במקום היחצבה – ליד אוניברסטת ביר זית צפונית לרמאללה.
האבן הינה אבן בגוונים של אפור עם טקסטורה של מאובנים בצורות "עיניים", לאבן מראה טבעי ומיוחד והיא בעלת שם והיכר מבין מבחר מצומצם של האבנים הטבעיות האפורות אשר, כאמור, הן חלק ממגוון מאוד מצומצם.
ביר-זיר אבנים בספיגה גבוה
הביר זית מתאפיינת ברמות ספיגה גבוהות ואילולא הגוון האופור-חום שלה היינו מרגישים ורואים כל דבר אשר אי פעם החתים את האבן, אך בזכות הגוון והטקסטורה שלה היא מצליחה "לבלוע" ולהסתיר בתוכה גם כתמים קשים.
מצד שני לביר זית טקסטורה דמויית עיניים אשר היא תוצאה של מואובנים וכונכיות אשר התאבנו באבן, אלה לפעמים (ביחוד בסביבות רטובות או גשמים חזקים) נוטים לקפוץ אחוצה – היות והאבן היא אבן קליפתית ישנו סיכון שהמאובנים שבה יפרדו ממנה במגע עם כמות גדולה/נטזים חזקים של מים ולכן האבן פחות מומלצת לסיבובות רטובות וסיבובות חיצוניות.
"אבן ביר זית" כיום משמשת בעיקר כחיפוי דקורטיבי במשטחי פנים וחוץ עקב היותה יותר פרקטית ופחות נגישה לכתמים בצורה זו. בפרויקטים רבים עדיין ניתן למצוא אותה משמשת כריצוף בתצורה של אבני מדרך אמורפיות המשמשות בדרך כלל כשביל גישה. בנוסף הביר זית מאוד פופולרית בקרב דגמי הפיספים וכן משמשת גם כחיפוי דקורטיבי בחדרים רטובים, שוב היות ופרקטי יותר ליישם אותה בצורה זו.
חשוב לזכור – כל אבן נמדדת לפי טיב המחצב, יתכן ותתקלו במחצב (באץ') של ביר זית אשר יצא דחוס מן הרגיל ולכן עמידותו תהיה גם היא גבוה יותר, אם כי נדיר יחסית, הדבר אפשרי וכמו כן סביר מאוד שיבוטא גם בעלותו.